Isännöitsijä edustaa taloyhtiötä remonttiin liittyvissä kokouksissa

Isännöitsijätoimisto ei varsinaisesti ole osapuoli taloyhtiön remonteissa. Isännöitsijä tai tekninen isännöitsijä voi edustaa taloyhtiötä esimeriksi työmaakokouksissa hallituksen jäsenten kanssa. Yleensä isompiin remonttiurakoihin palkataan valvojaksi ulkopuolinen konsultti. Pienissä remonteissa tekninen isännöitsijä voi toimia valvojana, jos hänellä on asiaan riittävä osaaminen ja kokemus.

Jos isännöitsijä toimii erillisen sopimuksen nojalla urakassa konsulttina (esimerkiksi valvojana), hän on tehtävän mukaisessa vastuussa urakasta, ja hänellä on tätä työtä varten myös vastuuvakuutukset.

 

Isännöitsijä vastaa yleensä urakan kilpailutuksesta ja laskujen maksamisesta

Isännöitsijän vastuulle kuuluu lähinnä remontin hallinnollisten asioiden järjestely. Tämä tarkoittaa käytännössä muun muassa seuraavia tehtäviä:

  • Urakan kilpailutus ja sen lainmukaisuudesta huolehtiminen
  • Dokumenttien kokoaminen, kirjaaminen ja arkistointi
  • Laskujen maksaminen urakkaohjelman mukaisesti ajallaan sitä mukaa kun maksupostiin kuuluvat tehtävät on tehty

Isännöitsijän vastuulla on myös se, että käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden mukaiset ilmoitukset verottajalle tehdään asianmukaisesti. Ilmoituksen voi sopimuksen perusteella tehdä joku toinenkin.

 

Taloyhtiö tekee aina suureen remonttiin liittyvät päätökset

Korjausurakasta päättää aina yhtiökokous. Esityksen yhtiökokoukselle valmistelee isännöitsijä hallituksen kanssa. Niinpä isännöitsijä ei ole laajemmin vastuussa itse urakkasopimuksesta, jos se on toteutettu yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti.

Jos sopimuksen sisältö myöhemmin paljastuu taloyhtiölle epäedulliseksi, on vastuu ensisijaisesti taloyhtiöllä, ellei isännöitsijä ole tahallisesti johtanut hallitusta ja yhtiökokousta harhaan. Siksi osakkaiden on syytä olla tarkkoina silloin, kun päätetään isommista urakoista.

 

Remontin ongelmatilanteista vastaa ensisijaisesti urakoitsija

Jos remontissa menee jotakin pieleen, on näistä asioista aina vastuussa ensisijaisesti urakoitsija ja toissijaisesti valvoja, jos hän ei ole hoitanut tehtäviään riittävällä tarkkuudella ja huolellisuudella.

 

Tekstin on kirjoittanut 2M Isännöinnin isännöitsijä Lasse Melkko, joka isännöi Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Lähetä tarjouspyyntö!

Lähetä meille tarjouspyyntö isännöintipalveluista! Palaamme asiaan mahdollisimman pian sopivan tarjousehdotelman kera.
  • Taloyhtiön kuvaus

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Isännöitsijän vastuut remontissa